Istorijat

Istorija kluba i datum osnivanja:

 • 1921. godine Novosađani su imali prvi kontakt sa rukometom. Rukomet ili tačnije “Hazenu” (sport veoma sličan rukometu, na neki način njegova preteča), u Novi Sad su doneli studenti sa školovanja u Pragu. Međutim, interesovanje za ovaj sport nije bilo poput onog vezanog za fudbal, pa je sekcija “Hazene” ukinuta 1923. godine posle 2 godine postojanja.
 • 1948. godine, posle drugog svetskog rata,dolazi do osnivanja muške rukometne sekcije RK“Vojvodina”. Tačan datum osnivanja je 9.avgust 1948. godine.
 • 1948-1957 Tokom naredne decenije RK“Vojvodina” nastupa sa promenljivim uspehom u drugoj i nižim ligama – Pokrajinskoj i Međurepubličkoj.
 • 1957. godine RK“Vojvodina” dobija prvu pravu Seniorsku ekipu. Bila je to prvorazredna senzacija. Kompletna prva garnitura “Železničara” pristupila je mlađem gradskom rivalu.
 • 1959. godine RK“Vojvodina” je nadomak Prve Lige SFR Jugoslavije ali na kvalifikacionom turniru za popunu prve lige zauzeto je drugo mesto.
 • 1972/73 godine RK“Vojvodina” je dobila prvog profesionalnog trenera, ekipa se izborila za visok plasman i prvi put se plasirala u tadašnju Drugu ligu tadašnje SFR Jugoslavije.
 • 1976. godine RK“Vojvodina” se ponovo izborila za mesto u Drugoj ligi SFR Jugoslavije. Usledilo je nekoliko sezona varijabilnih rezultata i igara.
 • 1987/88.godine RK“Vojvodina“ je postala prvak Vojvođanske super lige i kvalifikovala se u Prvu “B” ligu-grupa sever.
 • 1992/93.godine čelne pozicije u klubu preuzeli su novi ljudi. “Vojvodina” je ubedljivo prva stigla na cilj Druge lige-sever, a neospornu vrednost su potvrdili na kvalifikacionom turniru za ulazak u Prvu ligu, održanom od 28. maja do 1. juna 1993. u Kikindi.
 • Od sezone 1993. godine RK“Vojvodina” je stalni član najvišeg ranga Državnog takmičenja u rukometu.
 • 2004/2005 godine je sezona najvećih uspeha RK“Vojvodina” koja se tada takmičila pod nazivom RK“Vojvodina-Univerexport”. Predsednik Kluba bio je Bogdan Rodić. U istoj sezoni ekipa je postala Prvak Superlige i osvajač Državnog Kupa na finalnom turniru na Cetinju. Kuriozitet je da se neposredno nakon toga ”Državna zajednica Srbija i Crna Gora” raspala pa je prelazni pehar ostao u trajnom vlasništvu RK“Vojvodina”. Osvojena je dupla kruna prvi put, nakon 56 godina od osnivanja kluba.
 • 2006. godine osvojen je drugi put Nacionalni Kup na finalnom turniru u Čačku.
 • 2006/2007 godine Klub je na kraju sezone gotovo bio na ivici ispadanja iz Super lige.
 • 2007. godine RK“Vojvodina” dobija novu Upravu, na mesto Predsednika kluba izabran je Milan Đukić. Klubu se uskoro vraća izvorni naziv i izvorni grb iz godine osnivanja. Menja se celokupni koncept rada kluba. Menja se sedište kluba i hala u kojoj se vrši trenažni proces i igraju utakmice.
 • 2010/2011 godine RK“Vojvodina” je postala osvajač Kupa Srbije, treći put u svojoj istoriji, na finalnom turniru u Novom Sadu.
 • 2012/2013 godine RK“Vojvodina” postala je drugi put Državni prvak Superlige Srbije, posle 65 godina od osnivanja kluba i 20 godina neprekidnog takmičenja u Superligi. Bio je to nestvarni niz i klupski rekord od 18 prvenstvenih i 3 Kup utakmice bez poraza.
 • 2013/2014 godine RK”Vojvodina” je drugi put zaredom, a treći put u istoriji, postala Šampion Superlige Srbije. Te iste sezone osvojen je i Super Kup Srbije, kao i VI po redu Međunarodni memorijalni rukometni turnir “Bogdan Rodić”.
 • 2014/2015 godina je za RK”Vojvodina” najuspešnija sezona od njenog nastanka. Godina kada je Vojvodina pobrala sve domaće trofeje. Osvojena je titula državnog prvaka Superlige Srbije treći put zaredom, Kup Srbije, Superkup Srbije i Svesrpski Kup koji je po prvi put organizovan te godine, a igrao se u Republici Srpskoj. Sezona za pamćenje.
 • 2015/2016 Vojvodina osvaja po četvrti put uzastopno titulu državnog prvaka – Superlige Srbije što nije pošlo za rukom nikom pre od raspada SFRJ. Osvojen je i Super kup Srbije i trofej Svesrpskog prvaka čiji su domaćini bili rukometni klub “Vojvodina” i rukometni Savez Srbije.
 • 2016/2017 Vojvodina osvaja po peti put uzastopno titulu državnog prvaka – Superlige Srbije čime je uvećala rekordan niz. Odranjen je i Super Kup Srbije i trofej Svesrpskog prvaka. 
 • 2017/18 Vojvodina osvaja po šesti put uzastopno titulu državnog prvaka – Superlige Srbije u plej ofu za pamćenje. Titula je odlučena bukvalno u poslednjim sekundama, poslednjeg kola. Tako je Vojvodina zadržala dominaciju kakva nije viđena u srpskom rukometu, ako tome dodamo da su i istoj godini titulu osvojili i juniori i kadeti što nikad ranije u istoriji našeg sporta nije desilo. 
 • 2018/19 Istorijska sezona za Vojvodinu. Osvojena je tripl kruna: titula u Superligi Srbije, Kup Srbije i trofej Superkupa Srbije. U SEHA Gazprom ligi je ostvaren najbolji rezultat od svih srpskih klubova od kada se takmiče u toj regionalnoj ligi – 6. mesto. 
 • 2019/20 Osvojen Superkup Srbije u Mionici u septembru 2019. Sezona zbog pandemije Kovid-19 prekinuta u martu 2020. Poništena sezona u takmičenju Superlige Srbije, kao i SEHA lige gde je Vojvodina izborila četvrtfinale. Ipak organizovano je u septembru završni turnir Kupa Srbije “prof.dr Branislav Pokrajac” na kome je Vojvodina osvojila trofej što je šesti nacionalni kup u klupskoj istoriji. 
 • 2020/2021 Nastavljen šampionski niz i osvojena rekordna osma šampionska titula u nizu, a ukupno deveta u klupskoj istoriji. Osvojen i Kup Srbije trijumfom na završnom turniru u Smederevu.
 • 2021/2022 Osvojeno je prvenstvo Srbije sa skorom od 14:0 u plej-ofu. To je deveta uzastopna titula, istorijska jer je osvojenom titulom RK Vojvodina dodala prvu zvezdicu iznad svog grba što simbolizuje desetu titulu u klupskoj istoriji. Vojvodina je u ovoj sezoni osvojila i trofej namenjen Svesrpskom šampionu trijumfu na turniru u Loznici. 
 • 2022/2023 Istorijska sezona. Najuspešnija u istoriji kluba. Osvojena je trip kruna.  Prvi evropski trofej – Kup Evrope pobedom u finalu nad norveškim Nerbom. Osvojena je i 10-a uzastopna (11 titula) pobedom u finalu plej-ofa nad Partizanom, kao i Kup Srbije što je osmi trofej u tom takmičenju, dok je sezona počela osvajanjem šestog trofeja Svesrpskog prvaka na turniru u Trebinju.
 • 2023/2024 Osvojena nova, 11. uzastopna, a ukupno 12. titula u istoriji kluba. Vojvodina je sezonu završila bez poraza sa čak 25 pobeda i uz samo jedan remi. U Ligi Evrope klub je uspeo da izbori istorijski plasman u To 16 fazu, sa 4 pobede iz 6 utakmica u grupi, a malo je nedostajalo, samo jedan gol, za plasman u Top 12.  Ostaće upaćen istorijski susret sa Flensburgom. Osvojen je i Svesrpski kup u Lazarevcu, sedmi po redu, a u februaru 2024 osvojen je i Super Kup Srbije, takođe po sedmi put. 

Osim bogate riznice trofeja, Vojvodina je dobitnik mogih društvenih priznanja, poput, Spartakove nagrade kao najprestižnijeg priznanja u AP Vojvodini, zatim Novembarska povelje Grada Novog Sada, čime je Vojvodina prvi sportski klub dobitnik takvog dragocenog priznanja, uz mnoga još druga društvena priznanja na nivou republičkih i lokalnih rukometnih saveza i sportskih asocijacija. RK“Vojvodina” je danas savremeno organizovan klub, trenažni proces i utakmice obavlja u Sportskom centru “Slana Bara” u Novom Sadu. U pogonu ima i sve mlađe uzrasne kategorije.