Novogodišnji intervju sa najtrofejnijim trenerom

Uoči nastavka drugog dela sezone, a nakon novogodišnjih praznika, za sajt RK Vojvodina govori najtrofejniji trener u istoriji kluba, aktuelni strateg prvog tima Boris Rojević. 

Prvi ste trener kome je pošlo za rukom da veže šest uzastopnih trofeja: dve titule Superlige, nacionalni Kup, dva Superkupa i Svesrpski kup. Drugim rečima, niste izgubili nijedan trofej za dve godine provedene na klupi prve ekipe, a ako tome dodamo i dve titule prvaka u mlađim kategorijama, reklo bi se da ste osvojili sve što se moglo osvojiti. Odakle tajna uspeha?

  • Nema tu nikakve tajne. Jednostavno, poklopilo se. Mada, kada se vratim unazad, nikad ne bih ni slutio takvu nisku trofeja. Kada sam preuzeo prvi tim Vojvodine, niko joj nije davao ni promil šanse u borbi za titulom sa niškim Železničarom i pančevačkim Dinamom. Stvorili smo dobru atmosferu, igrači su se nekako resetovali i uprskos prethodnim porazima, uspeli da se uzdignu i na kraju uzmu titulu u već poznatoj triler završnici prvenstva – priseća se Boris Rojević, a potom se osvrće i na drugu svoju sezonu – Klub mi je dao odrešene ruke u prelaznom roku. Naravno, mnoge želje oko dovođenja igrača ostale su samo na željama jer klub ima finansijske mogućnosti kakve ima, teško je neke igrače dovesti. S druge strane danas je svakom dobrom mladom igraču privilegija da igra u Vojvodini koja u odnosu na neki raniji period ipak ima dobru finansijsku stabilnost, ali prvenstveno ima sredinu u kojoj igrač može da doživi svoj pun potencijal i to je prepoznato u okruženju. Stvorili smo grupu igrača koja je disala kao jedan i to se na kraju odrazilo na rezultate pošto smo ubedljivo osvojili titulu, a i pobrali sve ostale domaće trofeje – naglašava Rojević.

Da li je sadašnji tim Vojvodine kvalitetniji u odnosu na prošlosezonski. U SEHA ligi je osvojeno četvrto mesto u grupi, sa istim brojem bodova kao i trećeplasirani tim. Pobeđeni su rivali koji igraju Ligu šampiona. Vojvodinu niko nije nadigrao.

  • Teško je to reći. Otišli su nam neki važni igrači u odbrani. S druge strane naši mladi igrači imaju godinu dana većeg iskustva. Svakako da nam fali veća rotacija ako želimo da se merimo sa najboljim klubovima u regionu, međutim istovremeno smo svesni da srpski klubovi jednostavno ne mogu da pariraju, finansijski, moćnijim klubovima iz inostranstva. Pokušavamo da nekim radom i taktičkim stvarima dospemo u situaciju da igramo na jednu loptu sa evropskim prvakom što smo i uspeli. E sada, kada će doći vreme da napravimo iskorak više, teško je prognozirati.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima i koji su dometi Vojvodine u ovoj sezoni?

  • Prezadovoljan sam. Već sam rekao da smo igrali na jednu loptu sa Vardarom u obe utakmice. Da je bilo malo više razumevanja i poštovanja određenih ljudi prema nama u odlučujućim minutima utakmice, smatram da bismo bar jedan od ta dva susreta dobili, a mislim da smo zaslužili bar bod. Pobedili smo jedan Tatran koji je redovan učesnik Lige šampiona, zatim i Nexe koji je prethodnu sezonu u SEHA ligi bio u samom vrhu, a koji stalno ozbiljno ulaže i ima ogroman rukometni pedigre. Jednostavno, pokazali smo sebi i drugima da nismo više klub protiv koga svi mogu da računaju na bodove, a opet smo zadržali ulogu da razvijamo mlade – kaže Rojević koji se osvrnuo na Vošinu ulogu u radu sa mladima – Iznedrili smo Nikolića, Tomića, Milića iz sopstvenog pogona. Tu decu sam ja trenirao u mlađim kategorijama sa kojima sam proputovao Evropu po inostranim turnirima i osvajao titule. Dakle, ništa to slučajno nije. To je vizija kluba, na uštrb možda nekih kvalitetnijih starijih igrača koje smo mogli dovestili ili smo ih mogli zadržati, ali jednostavno moramo se oslanjati na mlade. E sada, dokle može ova ekipa koja je skup iskusnijih i mladih, teško je prognozirati. Ono što mi se ne sviđa je što nas svi već unapred vide kao nove prvake Srbije, što je potpuno kriva slika jer u našoj ligi ima preozbiljnih ekipa i ponovo nas očekuje ultra neizvestan plej-of u kome svako svakog može da pobedi – završio je Rojević koji je poželeo svim navijačima Vojvodine, ali i ljubiteljima rukometa mnogo zdravlja i sportskih uspeha u 2020 godini.

Rukometaši Vojvodine spremaju se za nastavak sezone koje startuje prvim mečom plej-ofa SEHA lige protiv šabačke Metaloplastike u Šapcu 1. februara, dok je revanš 10 dana kasnije u Novom Sadu. U toku pripremnog perioda će naš tim odigrati dva prijateljska susreta kod kuće protiv niškog Železničara 16. februara, dva dana kasnije i sa rumunskim timom Focsani. Kasnije, 21. februara će Vojvodina nastupati i na turniru u Vrbasu. 

Leave a Reply