Intervjuu sa Dušanom Bajatovićem, predsednikom RK Vojvodina

ŽELIMO NA MAPU EVROPE

Šampion Srbije je u ovogodišnje prvenstvo ušao sa novim predsednikom gospodinom Dušanom Bajatovićem, generalnim direktorom JP Srbijagas i generalnim direktorom FK Vojvodina. Sigurno da je ova vest bila jedna od najznačajnijih u rukometnoj Srbiji tokom ovog leta.

 

Iako se zna da ste više od decenije jedan od nosioca RK Vojvodine, kako se pojavila ideja da iz pozadine uđete u prvi plan kao predsednik?

  • Prosto se osetila potreba u našem sistemu, koji je iznedrio nebrojano trofeja i titula, za nekom novom snagom, energijom i svežinom, ali je potrebno naglasiti da mi u klubu to ne gledamo kao smene, nego kao mešanje karata u istom špilu. U nekim dogovorima ovo je trebala da bude samo jedna stepenica više, Vojvodina je uvek na prvom mestu svima nama.

Kako vidite svoj klub u sezoni koja je počela?

  • Kao i u svakoj sezoni do sada, naše ambicije su vrlo visoke, kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni, gde smo u Kupu EHF već eliminisali prvaka Italije Brixen i ukoliko budemo imali malo sreće pri žrebu, mišljenja smo da daleko možemo dogurati. Selektiran je tim koji prosto ima obavezu da se bori za najviše ciljeve. Pred nama je najjače prvenstvo Srbije u poslednjih nekoliko godina, što je jako dobro za srpski rukomet u celini. Pravimo četvorogodišnji plan i sistem, koji na svom kraju mora iznedriti klub na nivou Lige Evrope i u sledećem koraku, Lige šampiona. Mada, svima koji prate globalno sport je sve jasnije da veliki hoće samo sa velikima i ta „utakmica“ neprekidno traje.

Kao šampioni Srbije, kako ste zadovljni odnosima sa RSS?

  • Uvek se trudimo da budemo maksimalno korektni i da budemo stabilizirajući faktor. Dolaskom gospođe Milene Delić na čelo Saveza ovako sa strane primećujući, da se malo našalim, osim nesumnjivog šarma, dobili smo i osobu koja je izuzetno posvećena, stručna i klubaški nepristrasna. Sa rukovodstvom Arkus lige takođe imamo veoma korektne odnose i ne treba zaboraviti i zanemariti da je sama ideja oko Arkus lige potekla iz našeg kluba. Kada su reprezentacije u pitanju, jasno je da smo sa stranim trenerima otišli korak u napred, mada je povratak na put medalja oročen na minimum dva olimpijska ciklusa, jer ni jednog uspeha nema preko noći, nekome se to može činiti kao dugačak period, ali on mora biti utrošen kroz rad u sistemu, a ne u anarhiji.

Gledajući sa distance, prepoznaje se da ste vi i gospodin Dragoljub Zbiljić, kao predsednik FK Vojvodina, dobili u amanet da stvorite neke nove vetrove u novosadskom sportu?

  • Tako je. A da hoćemo, a nećemo, od toga ne možemo pobeći. Mene i gospodina Zbiljića je, pored menadžerskog duha, sport zbližio i stvorilo se jedno veliko prijateljstvo i vrhunska saradnja. Uspešni smo na svojim pozicijama i to želimo da prenesemo i na sport. Konkretno, RK Vojvodina i OK Vojvodina već dugi niz godina traju kao šampionski projekti, a ono sledeće je i da se FK Vojvodina popne na vrh, a u to zajedno čvrsto verujemo. Naravno, svega ovoga ne bi bilo bez snažne podrške Grada Novog Sada i gospodina Miloša Vučevića koji je prepoznao sport kao veoma bitnu stavku u razvoju grada.

Ove sezone je posle toliko godina stvorena jedna harmonična atmosfera kada su navijači u pitanju?

  • Da, to je izuzetno vidljivo i to je još jedna nova snaga Vojvodine. Prosto, neka vremena nesporazuma su iza nas, shvatili smo svi da nam je Vojvodina na prvom mestu i da je moramo zidati od temelja. Sada smo čvrsto na istom zadatku, da budemo što jači. Nedavno su najvatrenije pristalice našeg kluba pružile podršku i RK Vojvodina. Reakcija se odmah videla, pobeda od 16 golova razlike protiv čvrstog protivnika Radničkog iz Kragujevca je proistekla iz te razmene energije terena i tribine.

Da li Vojvodini, kao višegodišnjem uzastopnom šampionu, nedostaje igranje na Spensu?

  • Apsolutno se slažem sa vama, devetostruki niz titula bi sigurno bio valorizovan mnogo većom posetom publike na rukometu da igramo na Spensu. Zna se da je naša crveno bela, vojvodinaška kuća, na Karađorđu i Spensu, ali prosto RK Vojvodina je ušao u problem svojim razvojem i jačanjem. Kada ste šampioni i učesnici regionalne Seha Gazprom lige onda morate igrati u Hali koja ispunjava neke uslove, a tu pre svega mislim na podlogu i broj sedećih mesta. Trenažni proces i zadovoljenje tih potreba smo našli u hali na Slanoj bari, ali i to ima svoju cenu. Duboko se zagazilo u projekat renoviranja Spensa, ali na žalost nisam primetio da su klubovi uključeni u taj proces, da i oni kažu šta su njihove potrebe, a lično mislim da je sad velika šansa da pored velike dvorane Spensa dobijemo i dvoranu od 2500 do 3000 sedećih mesta i tako napravimo sjajne uslove za sve dvoranske sportove. Da uprostim, RK Vojvodina želi povratak na Spens, ali onog trenutka kad se stvore uslovi za to.

Na kraju, da li možete da obećate da će se u maju tradicionalno slaviti titula u Novom Sadu?

  • U ovom trenutku, gledajući rostere ostalih ekipa i budžete, gotovo sam siguran da to mogu da vam obećaju i u Šapcu i u Beogradu i u Pančevu. Mi svi u klubu čvrsto verujemo u takav ishod i sve ćemo učiniti da istoriju RK Vojvodina dopunimo još jednom titulom. Nek ona bude rezultat jake Arkus lige, borbe sa jakim klubovima, dobrim timovima i stvaranjem još bolje atmosfere u rukometu. Ako toga bude, onda će nesumnjivo najveći dobitnik biti reprezentacija Srbije i država Srbija koja će u budućnosti imati benefit od svega toga. – zaključio je na kraju predsednik RK Vojvodina Dušan Bajatović.

Izvor: dnevnik.rs

Leave a Reply